Om Laura

Dela gärna sidan!

Snabb-sammanfattningen

Det här är jag, Laura Elena Mardones: dotter, vän, kollega, entreprenör, ingenjör, Zumba®-instruktör, körsångare, världsmästare, singel, driven, energisk, tidsoptimist, strukturerad, rationell, snabbtänkt, extrovert, pysslig, social, pryltokig, tekniknörd, självgående, kaxig och ohyggligt snacksalig.

För dig som kommer till denna blogg vill jag vara coach, mentor, inspiratör och medresenär på din färd till det liv DU vill ha.

Vem är du? Vem vill du vara?

Laura Elena Mardones

Personliga värdeord

Mina personliga värdeord är Integritet, Rättvisa och Transparens. Det här är vad Wikipedia har att säga om varje ord samt min personliga tolkning.

Integritet

Integritet är en egenskap som innebär att någonting är väl sammanhängande (integrerat) och motsägelsefritt inom ramen för vissa principer. Ju bättre detta någonting hänger ihop och har färre motsägelser (interna fel och konflikter) desto högre grad av integritet har det.

För mig innebär det att det är viktigt att vara konsekvent i min kommunikation, dvs att säga det jag menar och mena det jag säger. Man kan också säga att det viktigt för mig att kunna stå för det jag säger och att man kan lita på att det jag säger till dig faktiskt stämmer. Jag tycker det är mer hederligt att säga ”jag vet inte” än att dra till med ett svar som inte är helt genomtänkt.

Rättvisa

Rättvisa är […] systematiserad utdelning av straff och belöning. I förlängning av detta kan man säga att rättvisa utesluter slumpmässig behandling av individer.

För mig innebär det att det är viktigt att vara konsekvent i mina handlingar, så att jag alltid behandlar alla individer lika väl; kanske inte på samma sätt, men lika schysst.

Transparens

Transparens – på engelska: Transparency implies openness, communication, and accountability. Transparency is operating in such a way that it is easy for others to see what actions are performed. It has been defined simply as ”the perceived quality of intentionally shared information from a sender”.

För mig innebär det att det inte finns några dolda agendor eller baktankar. Det du ser är det du får.

Min personlighet

(Fritt saxat från bloggens första inlägg.)

Jag är en typisk mångsysslare:

Teknisk

Jag är tekniskt lagd, gillar prylar och ny teknik. Jag älskar att leva i den här tidsåldern, och är helt övertygad om att vi kommer lösa teleportation innan jag dör. (Vilket är det enda som saknas för att vårt liv verkligen ska likna Star Trek TNG.)

Jag är civilingenjör till yrket, har pluggat Industriell Ekonomi på KTH. Det är en bred utbildning, så jag kan jobba med i stort sett vad som helst.

Mest minnesvärt från kursen Kunskapsbildning I: citatet ”Fakta är inte; fakta blir.” Då lät det bara flummigt. Idag, med tanke på Trumps ”alternative facts”, känns citatet skrämmande skarpsinnigt.

Kreativ

Jag är kreativ, i bemärkelsen att jag gillar att göra saker med händerna. Jag stickar en del (men inte mer än somliga andra). Jag är lagom händig med en skruvdragare och borr, kan spela grundläggande ackord för att kompa på piano och gitarr (men har för korta fingrar för att riktigt klara barréackord snyggt).

Jag är inte bra att på att skapa helt nya saker; jag kan följa mönster och instruktioner, men nydanande är svårare.

Musikalisk

Musiken är viktig, både sång och dans. Jag är Zumba® Fitness-instruktör och håller i ett pass i veckan. Och jag har varit med och vunnit två VM-guld med min barbershopkör Rönninge Show Chorus, i vilken jag både sjunger och dansar.

Så här beskrevs jag av 29 av mina kollegor på Dagjobbet när jag slutade på en grupp efter 4 år.

Så här beskrevs jag av 29 av mina kollegor på Dagjobbet när jag slutade på en grupp efter 4 år. Klicka för en större bild.

Glad

Till lynnet är jag glad, det är tydligen ett av mina kännetecken. Det brukar höras när jag kommer in på kontoret. ”God morgon!”, kvittrar jag till de som orkar lyfta på huvudet från skärmen.

En gång, första året på högskolan, fick jag ett innerligt svar tillbaka: ”Håll. Käften.” Blodsprängda ögon tittade upp på mig, en tilltufsad överlevare från gårkvällens luciafest. Jag flinade brett och vinkade glatt. Hon morrade tillbaka och reste ett finger – du kan ju gissa vilket. 

Ett av mina motton är: ”Det är roligare om man skrattar”. Jag tycker så klart att resultat är viktiga, men inte om det är på bekostnad av hur jag mår. Och jag mår bäst när jag får slappna av och skämta med min omgivning. Min humor är tydligen traditionellt chilensk. När du lärt känna mig lite bättre, kommer du förstå vad det innebär. Eller läs fjärde punkten i denna sammanställning över den chilenska nationalhumorn. (Men tyvärr kommer inte Google Translate att hjälpa dig…)

Strukturerad

Ett annat kännetecken är mitt sinne för organisation, ordning och reda, strukturer och processer. Jag har lätt för att se mönster och är bra på att analysera en situation för att sen se hur man kan förbättra den – vare sig det handlar om praktisk problemlösning eller övergripande processförbättringar.

Det draget tar jag med mig i alla aspekter av tillvaron. Jag har en Gunde Svan-lik morgonrutin, utarbetad för att ta så lite tid som möjligt. Jag har en checklista vid dörren, så jag inte glömmer saker när jag går hemifrån. Min kalender är mitt liv – den är oftast fullbokad tre-fyra veckor i förväg. Spontanitet är kul, men det brukar oftast inte bli lika effektivt som att planera in nåt. Och jag ÄLSKAR effektivitet. För jag är LAT.

Energisk

Lättjan är faktiskt mitt normalläge. Om jag inte planerar in aktiviteter, blir jag utan socialt liv. Det blir maratontittande av TV-serier eller slukande av böcker istället. Så jag överkompenserar och bokar in på tok för mycket i kalendern. Det är inte ovanligt att jag är trippelbokad. Allt går att lösa med lite smart planering och bra logistik.

För att säkra upp min mentala hälsa bokar jag in återhämtningstid… vilket innebär att se på Netflix och inte göra något annat (förutom stickning, det räknas inte). Men då är det åtminstone med flit, och inte bara för att jag är lat. 🙂

Min bakgrund

Utbildning

Jag är civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har arbetat med att effektivisera arbetssätt i över 15 år. Fast egentligen har jag sysslat med effektivisering hela mitt liv. Pappa sa att jag var lat, och det stämmer nog. Jag drar mig inte för hårt arbete om det behövs. Men oftast räcker det med lätt arbete, om man bara jobbar smart.

Träning

Parallellt med min ingenjörskarriär har jag sedan 2011 även arbetat som instruktör i Zumba® Fitness. Jag fastnade för den träningsformen på första försöket och gick instruktörsutbildningen inom ett år. Detta har jag kompletterat med utbildning i Zumba® Toning och Strong by Zumba®. Det sistnämnda kom efter att jag oväntat blev förtjust i styrketräning, framför allt med den egna kroppen som vikt. (OK, det kan ha varit en synnerligen snygg PT med i bilden, men oavsett skäl så upptäckte jag ju något bra, så vi kan väl fokusera på det istället.) Och nu i höst kommer jag att äntligen gå instruktörsutbildning i spinning.

Sång

Nu kanske det verkar som om jag tillbringar en massa tid på gymmet. Men faktum är att jag spenderar ännu mer tid sjungandes, och inte bara i duschen. Jag sjunger i en barbershopkör, en barbershopkvartett och i en bland-kvintett! Musiken är oerhört viktig för mig, vilken är en av anledningarna till att jag föll så handlöst för Zumba®. 🙂

Entreprenörskap

Slutligen registrerade jag egen firma under våren 2017. Ni kanske undrar när – i hela fridens värld – jag skulle ha tid att ägna åt att driva en egen verksamhet. Svaret är enkelt: planering och organisation. Alla har lika mycket tid på dygnet, men vi disponerar över den på olika sätt. Jag planerar in träning på morgnar och lunch. Mitt ”vanliga” dag-jobb sker mellan 9-18. Och två vardagskvällar i veckan och varannan lördag eller söndag är vikta till rep med mina olika ensembler. Alla övriga kvällar är arbetstid för mitt företag.

Självklart bokar jag in andra saker också (socialt liv är oerhört viktigt för mig), och för det mesta kombinerar jag allt. När jag ändå är iväg på olika rep, kan jag passa på att leverera kundbeställningar. Istället för att surfa en massa varje kväll på Facebook, Instagram och Pinterest, kollar jag det varje gång jag går på toa (japp!). Två timmar varje kväll ägnar jag åt mitt eget företag – kundvård, planering och uppföljning av säljaktiviteter, utveckling av material, skriva på bloggen, mm mm.

Och varje kväll somnar jag inom 2 minuter från det att huvudet landat på kudden.

Missa inga inlägg!

Få inlägg och fördjupningar direkt till din brevlåda, PLUS tillgång till min slutna Facebook-grupp!

Dela gärna sidan!